Dolle Mina was een beweging die de vertegenwoordiger van de tweede feministische golf in Nederland was. Deze radicale actiegroep werd gevormd in het jaar 1969 door het leden van de Socialistische Jeugd. Ze ontleende hun naam aan de bijnaam van Wilhelmina Drucker, die een vrouwenrechtenactivist was tijdens de eerste golf van feminisme.
Hun voornaamste doel was om te vechten voor gelijke kansen voor zowel
vrouwen als mannen en om de mentaliteit van onze samenleving te veranderen ten
aanzien van sociale en economische ongelijkheid tussen seksen.
Dolle Mina bestond uit vrouwen en mannen die ontevredenheid deelden over de positie van de vrouwen in de samenleving en hun basisrechten. Ze wilden "gelijk loon voor gelijk werk" en gelijk onderwijs voor jongens en meisjes bereiken. Naast de democratisering van het onderwijs pleitten ze hartstochtelijk voor betere seksuele voorlichting en opvoeding. Ze waren ook betrokken bij de strijd tegen dubbele seksuele moraal en steunden het idee dat vrouwen recht hebben op veilige en legale abortus.
Protest in 1971 |
Dolle Mina bestond uit vrouwen maar ook mannen. Wat een geweldig voorbeeld dat feminisme is voor iedereen! Zullen enkele specifieke voorbeelden van wat zij deden om hun doelen te bereiken, op uw blog worden beschreven?
ReplyDeleteWat een belangrijke beweging! Helaas denk ik dat we het vandaag nog steeds nodig hebben. Maar het is goed om te weten dat er toen moedige jonge mensen waren die zo'n initiatief op zichzelf hadden genomen, hoewel dat veel gevaarlijker en gewagder was dan vandaag.
ReplyDeleteWat dappere mensen. Het feit dat ze moedig genoeg waren om op te komen voor fundamentele mensenrechten is zeer inspirerend en deze mensen mogen nooit worden vergeten.
ReplyDelete